url içinde manager yok Haberler | Palmet Enerji
Yıl Seçiniz

Basın açıklaması - 29 Eylül 2010 -PALMET’TEN Hidroelektrik Üretiminde Önemli Adım

3/25/2019
Basın Açıklaması
29 Eylül 2010 PALMET’TEN HİDROELEKTRİK ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu Başkanı Hasan Köktaş, Eriç Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin Karasu Nehri üzerinde Kemah, Erzincan’da kurmak istediği Baraj ve Hidro Elektrik Santrali için kabul edilen 49 senelik Elektrik Üretim Lisansı’nı ,Palmet Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray’a bugün EPDK Binası’nda yapılan bir tören ile verdi. Eriç Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Ocak 2010’da DSİ Genel Müdürlüğü ile Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalamış, bunu müteakiben Çevre Bakanlığı’ndan Çevre Etki Değerlendirme “Olumlu” Raporu almıştı.

Eriç Barajı ve HES Projesi Bakanlar Kurulu’nca daha önce imzalanmış olan Hükümetlerarası Anlaşmalar kapsamındaki Türk-ABD Enerji Protokolü’nde yüzde 100 kredi temini şartıyla yer almaktaydı. HES Projesi için daha önce kurulan konsorsiyumun içerisinde Black & Veatch (ABD), Clark (ABD), Voest Alpine, Bayındır İnşaat, Limak İnşaat ve Temelsu Mühendislik yer almaktaydı.

Türkiye ve ABD Hükümetleri arasında imzalanan anlaşmaya göre projenin yatırımcısı Hazine garantisi ile desteklenmiş DSİ olacak, Amerikan ve Türk şirketler tarafından da projenin müteahhitliği üstlenilecekti. Ancak 2001 Ekonomik Krizi’nden sonra bu projeye hazine garantisi verilemediği için durdurulmuştu.
2007 Nisan ayının son haftasında yürürlüğe giren 5625 Sayılı Kanun, İkili İşbirliği Protokolü kapsamında yer alan tüm HES projeleri için, DSİ bünyesindeki ana yüklenicilerine projede yatırımcı olarak yer alma hakkını vermişti. Palmet Enerji daha önce konsorsiyumda yer alan firmalar ile anlaşma sağladıktan sonra Eriç Enerji Üretim ve Yatırım A.Ş.’yi oluşturmuş, bu iştiraki ile EPDK’ya Elektrik Üretim Lisansı aynı zamanda DSİ’ye de Su Kullanım Hakları için başvuruda bulunmuştu.
Proje Fırat Nehri’nin Karasu Kolu üzerinde yer alacak olan Baraj ve Hidro Elektrik Santralından oluşuyor. Projenin 5.5 km2’lik göl alanı ile Çevre açısından bir olumsuzluğa neden olmayacağı öngörülürken; 170 MW’lık kurulu güç ve 702 GWh’luk yıllık enerji üretimi ile Türkiye’nin artan puant elektrik ihtiyacını güvenilir bir kaynakla karşılamaya yardımcı olması hedefleniyor. Maliyeti yaklaşık 450 Milyon (USD) olarak açıklanan Projenin aynı zamanda 20 km’lik su tüneli ve 19 km’lik demir yolu deplasmanı ile bölgenin en kapsamlı yatırımlarından biri olacağı düşünülüyor. Lisans alınması ile detaylı mühendislik çalışmalarına başla tılan projede 2012 yılına kadar proje inşaatına başlamış olması hedefleniyor.

Palmet Enerji yetkilileri Elektrik Üretimi yatırımlarının hidroelektrik haricinde Doğalgaz Çevrim Santralleri ve Rüzgar Çiftlikleri ile devam edeceğini ifade etmekteler.